Train the Competent

Trénerképzés

 

Fogyatékkal élő felnőttek trénerképzése

A projekt nyolc ország kilenc partnerszervezetének együttműködésében a fogyatékossággal élő felnőttek foglalkoztatási esélyeinek növelését, képességeik, kompetenciáik fejlesztését, társ-trénerekké válását segítette.

A projekt célja: személyes fejlődésük, társadalmi részvételük erősítése, munkalehetőségeik bővítése, a fogyatékossággal élő emberekkel kapcsolatos attitűdök megváltoztatása.

Alapítványunk vezetésével a partnerek – észak, dél, kelet, nyugat – európai országok szakértői ­­innovatív módszerű, legjobb gyakorlataikra épülő tréning anyagokat dolgoztak ki és teszteltek a fő célcsoport, a fogyatékossággal élő felnőttek képességeinek fejlesztéséhez.

A Train the Competent Trénerek kézikönyve hat moduljával mély elméleti, tartalmi ismereteket, képzési készségeket nyújt szakembereknek, felnőttoktatóknak ahhoz, hogy a fogyatékkal élő résztvevőket professzionális társoktatókká / trénerekké képezzenek. A kidolgozott képzési útmutató moduláris képzést biztosít, és lehetőséget arra, hogy a képzési anyagot a különböző résztvevők speciális igényeihez, a helyi kontextushoz/körülményekhez igazítsák. A kézikönyv sokféle eszközzel és forrással segíti a trénereket fejlődésük különböző szakaszaiban,
akár kezdők, akár nagy gyakorlattal rendelkeznek a képzésben, tréning programok vezetésében.

A Train The Competent Gyakorlati Kézikönyv útmutató trénereknek,
társtrénereknek, társtámogatóknak. Célja, hogy az oktatók olyan megfelelő ismeretekre tegyenek szert a fogyatékosságról, amelyek segítik őket a fogyatékossággal élő emberek képzésében. Olyan gyakorlati információkat is tartalmaz, amelyek segítik annak megértését, hogy milyen akadályokkal szembesülnek a fogyatékossággal élő emberek, és ezek az akadályok miként
küzdhetőek le, miként teremthető befogadó tanulási környezet.

A projekt időtartama

2019. 09.01. – 2022. 08.31.

Partnerek

  • Salva Vita Alapítvány, Magyarország
  • AESD – Asociatia Prntru Educatie Si Dezvoltare Durabila, Románia
  • CRPG – Centro de Reabilitacao Profissional de Gaia, Portugália ESAT du Rangen / Association au fil de la Vie, Franciaország
  • FONIX AS, Norvégia
  • Idryma Prostasias Aprosarmoston Paidon I Theotokos Theotokos Foundation, Görögország
  • PUZW Polish Union of Supported Employment, Lengyelország
  • Tolerance -Tréning Oktatási és Tanácsadó Kft. , Magyarország
  • WECIL Ltd., Egyesült Királyság

Mérföldkövek

Kick-off

2019 november, Porto, Portugália, az első projekt találkozó utolsó pillanataiban, lehúzott redőnyök mellett, mert még mindig tűz a nap. Már mindent egyeztettünk, megbeszéltünk, már túl vagyunk a tereplátogatáson is. A vendéglátó CPRG sok-sok tevékenységét megismertük, már nemcsak azt tudjuk, hogy miként fogjuk fejleszteni az anyagokat, hanem azt is, hogy még egy ilyen profi szervezetnek is, mint az övék, hogyan lesz hasznosítható a projekt eredménye. Néhány ügyfelük a kapuig kísér minket. Tudjátok, mit szeretnék- kérdi az egyikük? Dolgozni, most pedig egy dupla cappuccinót.

Újratervezés

Pár hónap alatt az arcunkra nőtt a maszk, az óvodások szótárába is bekerült a home office, és úgy használjuk a különböző online felületeket, mintha a digitális világ lenne az igazi.

Látjátok? –  kérdi a francia partner, és a telefonja kamerájával mutat egy termet, aztán egy másikat, harmadikat, és a városka másik végéből a kollégája magyarázza, hogy ott kiket, hogyan fejlesztenek, kinek, hogyan segít az ESAT, a francia partnerszervezet.

Látjuk, elképzeljük, még módszereket, legjobb gyakorlatokat is tanulunk, közben azt is, hogyan lehet online még „tereplátogatást” is tartani a lezárások, járvány idején, az eredetileg 2020 áprilisra Franciországba, majd szeptemberre Lengyelországba tervezett projekt találkozókon.

Már 2021 januárja van, még mindig csak a virtuális tér nyitott, már kidolgoztunk közösen hat modult, már teszteljük a trénereknek és a társtrénereknek szóló tréninganyagok végleges vázlatát. Egy-egy modulfelelős vezeti a tréning napokat.

Tesztelés

Nézz bele!

Történetek, TED-beszélgetések, filmrészletek, videók, prezentációk, szerepjátékok, játékok, kis és nagy csoportos beszélgetések, az online verzióra adaptált sokféle gyakorlat teszi izgalmassá, szórakoztatóvá a belső képzést, és a partnereket alkalmassá arra, hogy aztán a közösen kidolgozott anyag és az itt tanultak alapján a saját ügyfeleik számára összeállítsanak olyan tréningeket, amely a helyi igényeknek a legjobban megfelelnek ahhoz, hogy az ügyfeleik társtámogatóvá, társtrénerré, később akár trénerré válhassanak. A nyolc országbeli májusi, júniusi tesztelés tetszési mutatója 94 százalékos volt az ügyfelek visszajelzései alapján.

Sokukkal már személyesen is találkozhattunk, akadtak, akikkel még mindig csak online, mint például velük az egyik magyarországi tesztelésen.

Kapcsolat

Déri Eszter

projektmenedzser

deri.eszter@salvavita.hu

+36 70 452 4068 

A projektet a Tempus Közalapítvány és az Erasmus+ Programme of the Europian Union támogatja

Skip to content