Klub foglalkozás fogyatékkal élő emberek családtagjainak

Közösség, naprakész információk, jó gyakorlatok

Napi munkánk során rendszeresen találkozunk és így első kézből tapasztaljuk meg a hozzánk forduló, fogyatékos gyermeket nevelő, vagy vele együtt élő családtagok nehézségeit. Ezek a családok sok esetben komoly információhiánnyal küzdenek, és több téma megvilágításában is segítséget várnak tőlünk.

Alapítványunk éppen ezért 2019 óta klubfoglalkozásokat szervez a hozzánk forduló fiatalok szüleinek. Ezeken a klubokon – a csoporttagok igényeire reagálva – olyan témákat dolgozunk fel közösen, szakértők bevonásával, melyek a fogyatékos felnőttekkel együtt élő szülők, családtagok számára fontosak és az aktuális élethelyzetükben relevánsak lehetnek. Például:

  • gondnokság intézménye/támogatott döntéshozatal lehetősége
  • munkavállalás
  • elengedés, leválás
  • párkapcsolat és szexualitás
  • önálló élet, önálló lakhatás, támogatott lakhatás

2020/ 2021-ben, a járvány helyzetben segítséget nyújtottunk a szülőknek a digitális kapcsolattartásban, és a szülőklubokat is online platformon szerveztük meg.

Nekünk mondták!

A Salva Vita szülői fórumán – mint már tavaly – most, 2021-ben is rendszeresen részt vettem. Továbbra is rendkívül hasznosnak érzem ezeket a rendezvényeket. A pandémia korlátokat szabott: a párbeszéd csak online módon történhetett, közös akciókat, mint tavaly pl. egy fontos intézmény látogatása, most nem lehetett megszervezni. De ezt a hátrányt a szervezők messzemenően tudták kiegyenlíteni. Nemcsak azzal, hogy a digitális párbeszéd technikailag kifogástalanul, praktikusan volt megszervezve, hanem az internet specifikus előnyei kihasználásával is. Az online beszélgetéseket pl. videofilmek alapozták meg. Lehetőségünk volt a meghívott szakemberekkel való közvetlen kommunikációra. A beszélgetéseken kívül kiegészítő anyagokat, pl. interjú-felvételeket, ismertetőket kaptunk. A téma-kiválasztás minden esetben az élet adta szükségletekhez kapcsolódott. Sok hasznos információhoz jutottunk, pl. jogi területen vagy szociális szabályozásokra vonatkozóan. Elismerésre méltó, hogy egy összetett, máskor inkább mellőzött téma – a fogyatékos emberek párválasztása, szexuális élete – is érintve lett, többféle módon. A szülői fórum folytatása mindenképpen kívánatos. A felsoroltak mellett természetesen a szülők tapasztalat- és véleménycseréje is nagyon fontos. Végül szeretném hangsúlyozni, hogy a szülői fórum szervezése egy rendkívül sokrétű, elkötelezett munka része: a Salva Vita kapcsolatot tart sok fogyatékos emberrel, segít nekik a munkakeresésnél, részt vesz a betanulásukban, kontaktusban marad a munkaadókkal, tanácsokat ad. Amit nyújt, szerintem egyedülálló.”

Kapcsolat

Kapitány Imola

Munkaerő-piaci és életviteli tanácsadó

kapitany.imola@salvavita.hu

+36 70 452 40 62

 

A Szülőklubok 2022-ben a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft.  támogatásával valósulnak meg.

Skip to content