Támogatott lakhatás értelmi sérült és autizmussal élő ügyfeleknek

 

Fogyatékos emberek önálló életvitelének segítése

A pályázat keretében megvalósítandó projekt támogatni kívánja azon családokat, melyben nagykorú, önálló lakhatás előtt álló személyek és szüleik, családtagjaik élnek együtt, valamint a jelenleg is önállóan élő értelmi sérült személyeket.

A program keretében személyre szabott komplex szolgáltatást biztosítunk, mely ügyfeleink sikeres önálló lakhatását és életvezetését  segíti, illetve teszi lehetővé. A program nagyban támaszkodik otthon segítő szolgáltatásunk eredményeire, 2019-2020-as modellprogramunkra. Az otthonsegítő szolgáltatás és hozzá kapcsolódó, azt megelőző képzés kidolgozásával és tesztelésével azt a célt tűztük ki, hogy létrehozzunk egy modellprogramot, illetve azt bemutató, leíró módszertani anyagot, amellyel olyan értelmi sérült, illetve autizmussal élő felnőtteknek tudunk segíteni, akiknek adottak lakhatási és tárgyi feltételeik, és kevés támogatással képesek az önálló életvitelre. A modellprogram keretében a résztvevők elméleti és gyakorlati ismereteket kaptak az önálló élethez feltétlenül szükséges területeken: pl. személyi higiéné, háztartásvezetés, mobilitás, egészség megőrzés, társas kapcsolatok, pénzkezelés stb.

Jelenleg “tréninglakások” kialakításán dolgozunk, ahol az érintett értelmileg akadályozott és /vagy autista ügyfeleink mentorok segítségével felkészülhetnek az önálló életvitelre. Terveink szerint a lakásokban meghatározott ideig, önállóan lakhatnának a program résztvevői, és közben segítséget kapnának a napi teendők, háztartásvezetés, pénzkezelés, ügyintézés stb. területén.

Hanna története

“Ami nem megy a maga természetes útján, arra szakembert kell találni – ez Kiss Bea praktikus hitvallása. Az asszony most enyhe fokú értelmi sérült lányával, Terhes Hannával és a Salva Vita Alapítvány támogatásával azon dolgozik, hogy a Hannához hasonló fiatalok felkészülhessenek az önálló életre. Nem vitatja, hogy jó, sőt a legjobb a biztonságot jelentő családban élni, de eljöhet az idő, amikor a szülők már nem tudnak segíteni. Beának szülőként az a legnehezebb, hogy hagyja érvényesülni a gyerekét. Hanna szerint anya néha tényleg sok.”

Olvass tovább!

Nézz bele!

Kapcsolat

Vég Katalin

projektmenedzser

veg.katalin@salvavita.hu

+36 70 452 40 69

 

Vég Katalin (Katy)

A modellprogramunkat az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Nemzeti Szociálpolitikai Intézet támogatta.

A programot jelenleg a D-Care Labs Budapest segítségéve fejlesztjük tovább.

Skip to content