Komplex minősítés

 

Mi az a komplex minősítés?

Azok a 15 év feletti személyek kaphatnak ilyen minősítést, akiknek a munkavégző képességét állapotuk bizonyos mértékben akadályozza. A minősítés során vizsgálják az egészségi állapotodat, és a szociális helyzetedet is. Ebből kiderül, hogy milyen lehetőségeid vannak a munkavállalásra és az is, hogy milyen pénzbeli ellátásra vagy jogosult.

A minősítés eredményeinek alapján pénzbeli ellátást és/vagy kedvezményt kaphatsz. Bizonyos esetekben lehetőséget kaphatsz arra, hogy védett munkahelyen dolgozz.

Ha van komplex minősítésed, akkor megváltozott munkaképességű munkavállalónak minősülsz. Ez segíthet az elhelyezkedésben, mert a téged foglalkoztató munkáltató jelentős adókedvezményt kap.

Hogyan tudsz komplex minősítést igényelni?

1. Először el kell menned a háziorvoshoz.

Ha vannak már szakorvosoktól származó papírjaid, azokat vidd magaddal! A háziorvos megnézi ezeket a papírokat, és ha szükséges, akkor további vizsgálatokra fog küldeni. Amikor az összes vizsgálat lezajlott, kitölt egy kérvényt az ügyedben.

Orvosi beutaló

2. Ki kell töltened néhány dokumentumot.
 1. Kérelem
 2. Nyilatkozat
 3. Adatlap melleklete
 4. Tájékoztató az Adatlap kitöltéséhez

Az ügyintézés során legyenek nálad a személyes irataid. Személyi igazolvány, jogosítvány, lakcím kártya, TAJ kártya, adó kártya.

3. Le kell adnod az orvosi beutalót és a kitöltött dokumentumokat itt :

Budapesten

Személyesen: Budapest Főváros Kormányhivatala Rehabilitációs Hatósági és Orvosszakértői Főosztály

 • Cím: III. Kerület, Váradi u. 15.
 • Telefonszám: (1) 896-0404, (1) 896-0445, (1) 896-0408
 • E-mail cím: budapest@rehab.bfkh.gov.hu
 • Postán: 1590 Budapest, Pf. 155.

Online: epapir.gov.hu

 • Témacsoport: kormányhivatali ügyek
 • Ügytípus: rehabilitációs igazgatósági feladatok
 • Címzett: Budapest Főváros Kormányhivatala
 • Levél tárgya: Komplex minősítési eljárás

Magyarország többi részén:

A kérelmező lakó- vagy tartózkodási helye szerint illetékes Kormányhivatal jár el, melyekről bővebb információk az alábbi oldalon találhatók.

Milyen minősítési kategóriák lehetségesek?

Az, hogy melyik kategóriába sorolnak és milyen ellátásban részesülsz, a rehabilitációs hatóság dönti el a vizsgálatok alapján.

Ha egy ember teljesen egészséges állapotát 100%-nak tekintjük, akkor a betegségek, sérülések, károsodások vagy fogyatékosság következtében ez az arány csökken.

A komplex minősítésed eredménye egy 0 és 100% közötti szám lesz, ami alapján besorolnak egy minősítési kategóriába.

Az, hogy melyik kategóriába sorolnak és milyen ellátásban részesülsz, a rehabilitációs hatóság dönti el a vizsgálatok alapján.

„B1” minősítési kategória

51-60 % közötti egészségi állapot. Rehabilitációs ellátásban részesülhetsz, ez pénzbeli ellátást és rehabilitációs szolgáltatást jelent. Maximum 3 évig jár, utána újra igényelhető. Mellette dolgozhatsz.

„B2” minősítési kategória

  Szintén 51-60 % közötti egészségi állapot. Rokkantsági ellátásban részesülhetsz, ez pénzbeli ellátást jelent. Mellette dolgozhatsz.

  „C1” minősítési kategória

  31-50 % közötti egészségi állapot. Rehabilitációs ellátásban részesülhetsz, ez pénzbeli ellátást és rehabilitációs szolgáltatást jelent. Maximum 3 évig jár, utána újra igényelhető. Mellette dolgozhatsz.

  „C2” minősítési kategória

  Szintén 31-50 % közötti egészségi állapot. Rokkantsági ellátásban részesülhetsz, ez pénzbeli ellátást jelent. Mellette dolgozhatsz.

  „D” minősítési kategória

  1-30 % közötti egészségi állapot. Rokkantsági ellátásban részesülhetsz. Dolgozhatsz mellette, ez folyamatos támogatás mellett védett munkahelyen javasolt.
  Ebben az alábbi listában található helyek tudnak segíteni neked.

  „E” minősítési kategória

  1-30 % közötti egészségi állapot. Rokkantsági ellátásban részesülhetsz. Dolgozhatsz mellette, ez folyamatos támogatás mellett védett munkahelyen javasolt. Ide az a kérelmező sorolható, aki önellátásra részben vagy egyáltalán nem képes.

  Rehabilitációs ellátás

  Ki kaphat ilyen ellátást?

  Akinek az egészségi állapota a komplex minősítés alapján maximum 60%, és a bizottság munkavégzésre alkalmasnak találja (B1, C1 kategória), továbbá aki a megállapításkor nem dolgozik és nem részesül segélyben.

  Emellett lehet munkát végezni, felső keresetkorlát 2021. január 1. óta nincs.

  Mekkora pénzösszeg?

  Összegét egészségi állapottól függően határozzák meg.
  B1 kategória esetén a havi átlagjövedelem 35 %-a, de minimum 33.880,- Ft, maximum 45.170,- Ft
  C1 kategória esetén a havi átlagjövedelem 45 %-a, minimum 45.170,- Ft, maximum 56.460,- Ft

  Igény bejelentés módja, ha már rendelkezel komplex minősítéssel

  A lakó vagy tartózkodási hely szerint illetékes fővárosi vagy megyei kormányhivatal megyeszékhely szerint illetékes járási hivatalánál kell igényelni az ellátást nyomtatvány vagy elektronikus űrlap beadásával.

  FONTOS! Az igénylés időpontjában az igénylő nem részesülhet más pénzbeli ellátásban, illetve nem lehet rendszeres jövedelme. Amennyiben dolgozol és igényelni szeretnéd az ellátást, arra a napra fizetés nélküli szabadságot kell kérned!

  Rokkantsági ellátás

  Ki kaphat rokkantsági ellátást?

  Akinek az egészségi állapota a komplex minősítés alapján maximum 60%, és a bizottság munkavégzését nem javasolja (B2, C2, D, E kategória), vagy 5 éven belül eléri a nyugdíjkorhatárt.

  Az ellátás mellett végezhető munka, felső keresetkorlát 2021. január 1. óta nincs.

   

  Mennyi lehet az ellátás összege?

  Az egészségi állapottól függ.

  • B2 kategória: egészségi állapotától függően a havi átlagjövedelem 40 %-a de minimum 33.880,- Ft, maximum 50.815,- Ft
  • C2 kategória: a havi átlag jövedelem 60 %-a, de minimum 50.815,- Ft, maximum 169.380,- Ft
  • D kategória: a havi átlag jövedelem 65 %-a, de minimum 56.460 ,- Ft, maximum 169.380,- Ft
  • E kategória: a havi átlag jövedelem 70 %-a, de minimum 62.110,- Ft, maximum 169.380,- Ft, valamint utazási kedvezményre jogosult.
  Igénybejelentés módja, ha már rendelkezel komplex minősítéssel

  A lakó vagy tartózkodási hely szerint illetékes fővárosi vagy megyei kormányhivatal megyeszékhely szerint illetékes járási hivatalánál kell igényelni az ellátást nyomtatvány vagy elektronikus űrlap beadásával.

  FONTOS! Az igénylés időpontjában az igénylő nem részesülhet más pénzbeli ellátásban, illetve nem lehet rendszeres jövedelme. Amennyiben dolgozol és igényelni szeretnéd az ellátást, arra a napra fizetés nélküli szabadságot kell kérned!

  Vidd magaddal!

  Összeállítottunk egy kiadványt a leggyakrabban ismételt kérdésekből. 

  Mobilmentor információs csomag letöltése

  Skip to content